Zupa gulaszowa z kluskami

Zupa gulaszowa z kluskami

Składniki

  • zupa:
  • 500 g. mięsa wołowego z udźca
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 buliony wołowego lub wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • kluski:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • natka pietruszki

Przepis

  1. 1 Mięso pokrój w paski. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. 2 Paprykę oczyść, pokrój w kostkę.
  3. 3 Olej rozgrzej w garnku, włóż cebulę i zeszklij.
  4. 4 Dodaj mięso, posyp papryką, smaż około 5 minut.
  5. 5 Dodaj czosnek, pokrojoną paprykę, przyprawy, wlej bulion.
  6. 6 Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Dodaj przecier pomidorowy.
  7. 7 Przygotuj kluski. Jajka roztrzep z odrobiną soli, dosyp mąkę. Mieszaj tak, aby powstała bardzo gęsta masa. Jeśli trzeba dodaj trochę mąki.
  8. 8 Do gotującej się zupy wrzucaj (nabierając ciasto na brzeg łyżeczki) kluski. Gotuj mieszając.
  9. 9 (Kluski możesz również ugotować w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić je i wrzucić do zupy.)
  10. 10 Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.