Tort malinowy

Tort malinowy

Składniki

  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych
  • krem śmietanowy:
  • 800 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 700 g malin
  • mięta

Przepis

  1. 1 Przygotuj ciasto.
  2. 2 Żółtka oddziel od białek.
  3. 3 Masło utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka.
  4. 4 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.
  5. 5 Przygotowane ciasto podziel na trzy części.
  6. 6 Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  7. 7 Przygotuj trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami o średnicy 24 cm.
  8. 8 Na każdy wyłóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki.
  9. 9 Na ciasto połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi.
  10. 10 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.
  11. 11 Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  12. 12 Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami.
  13. 13 Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki.
  14. 14 Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.