Torcik makowo-budyniowy

Torcik makowo-budyniowy

Składniki

  • ciasto ucierane:
  • 60 g margaryny lub masła
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • ciasto makowe:
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki niebieskiego maku
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 200 g masła
  • 200 g gęstej marmolady
  • polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • złote rodzynki do dekoracji

Przepis

  1. 1 Ciasto ucierane. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtka.
  2. 2 Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. 3 Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 18x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić umoczoną w zimnej wodzie łyżką.
  4. 4 Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec około 10 minut.
  5. 5 Ciasto makowe. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
  6. 6 Suche składniki wymieszać i powoli wsypywać do piany delikatnie mieszając mikserem.
  7. 7 Na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką.
  8. 8 Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 18x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec około 30 minut w 200 st.C.
  9. 9 Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa cienkie blaty.
  10. 10 Krem budyniowy. Ugotować z mleka i proszku budyniowego gęsty budyń, wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
  11. 11 Polewa. Czekoladę połamać i rozpuścić na parze razem ze śmietanką.
  12. 12 W formie ułożyć ciasto ucierane i posmarować najpierw cienko marmoladą, a następnie 1/3 części kremu.
  13. 13 Przykryć jednym blatem z ciasta makowego i znów posmarować warstwą kremu.
  14. 14 Przykryć drugim blatem makowym, docisnąć i posmarować pozostałym kremem.
  15. 15 Ciasto polać polewą czekoladową i posypać rodzynkami.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.