Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Składniki

  • biszkopt:
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 6 jajek (L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 l mleka
  • 220 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 aromat waniliowy
  • 200 g masła
  • wierzch:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • kulki rafaello do dekoracji

Przepis

  1. 1 Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  2. 2 Ciasto wylej do formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 st.C.
  3. 3 Pół litra mleka zagotuj z cukrem, do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego mleka.
  4. 4 Gotuj, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  5. 5 Miękkie masło zmiksuj dodając po łyżce wystudzony krem.
  6. 6 Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty.
  7. 7 Jeden blat włóż ponownie do formy, posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko ugnieć dłonią i posmaruj resztą kremu.
  8. 8 Na patelni roztop masło z cukrem, wsyp wiórki i chwilę podsmaż.
  9. 9 Wystudzone wiórki wysyp na wierzch ciasta i lekko dociśnij dłonią.
  10. 10 Udekoruj kulkami rafaello.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.