Pieczone pierożki z kaczką

Pieczone pierożki z kaczką

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
  • Sól
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 korpusy z kaczki (na rosół)
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • olej

Przepis

  1. 1 Przygotuj nadzienie. Na korpusach z kaczki ugotuj rosół. Następnie mięso wyjmij z rosołu, ostudź i obierz mięso z kości.
  2. 2 Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Marchewkę pokrój w kostkę.
  3. 3 Mięso drobno posiekaj najlepiej blenderem, dodaj przesmażoną cebulę i pokrojoną marchewkę.
  4. 4 Dopraw do smaku, solą i pieprzem i wymieszaj. Jeśli przygotowane nadzienie jest suche, dodaj kilka łyżek rosołu.
  5. 5 Przygotuj ciasto. Jajko roztrzep widelcem i podziel na dwie części.
  6. 6 Wszystkie składniki (w tym pół jajka) wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.
  7. 7 Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość kilku milimetrów i wycinaj filiżanką krążki o średnicy 8 cm.
  8. 8 Na każdym krążku ciasta połóż łyżeczkę farszu i zlep pierożka.
  9. 9 Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj pozostałym jajkiem wymieszanym z łyżką wody i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  10. 10 Piecz około 20 minut w 200 st. C.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.