Owocowy torcik

Owocowy torcik

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (L)
  • krem budyniowy:
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • dodatkowo:
  • 600 g drobnych owoców: porzeczki, maliny, borówki
  • 1 galaretka owocowa
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki

Przepis

  1. 1 Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  2. 2 Formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. 3 Ciasto przełóż do formy i piecz około 25 minut w 170 st.C.
  4. 4 Przygotuj krem. 600 ml mleka zagotuj, do reszty dodaj proszek budyniowy i wymieszaj.
  5. 5 Do gotującego mleka dodaj cukier i rozpuszczony proszek budyniowy, gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gładki i gęsty.
  6. 6 Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i wystudź.
  7. 7 Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego po łyżce, ciągle miksując, budyń.
  8. 8 Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  9. 9 Dolny włóż ponownie do formy i posmaruj dżemem.
  10. 10 Na dżem wyłóż połowę wystudzonego kremu i powciskaj w niego część owoców.
  11. 11 Owoce posmaruj kremem.
  12. 12 Na krem wyłóż drugi blat ciasta, lekko dociśnij i posmaruj pozostałym kremem.
  13. 13 Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wsyp do niej pozostałe owoce.
  14. 14 Gdy galaretka zacznie tężeć wyłóż ja, razem z owocami na wierzch ciasta.
  15. 15 Całość odstaw do lodówki by dobrze stężało.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.