Makowiec z kremem orzechowym

Makowiec z kremem orzechowym

Składniki

  • placek makowy:
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 1 puszka masy makowej 900g
  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa orzechowa:
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • orzechy

Przepis

  1. 1 Placek makowy. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać masę makową, ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać.
  2. 2 Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170st.C około 40 minut.
  3. 3 Wszystkie składniki na biszkopt ubić, ciasto wlać na upieczony ciepły mak i ponownie wstawić do pieca na 30 minut.
  4. 4 Po upieczeniu zimny placek odwrócić do góry dnem, biszkopt będzie na spodzie, mak na górze.
  5. 5 Krem orzechowy : orzechy zmielić, sparzyć gorącym mlekiem, zrobi się papka, wystudzić.
  6. 6 Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimne orzechy, wymieszać.
  7. 7 Gotową masę wyłożyć na mak, udekorować polewą czekoladową i orzechami.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.