Makaron z kurczakiem po indyjsku

Makaron z kurczakiem po indyjsku

Składniki

  • 1 pęczek dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 350 g makaronu (np spagetti)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • orzeszki ziemne

Przepis

  1. 1 Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
  2. 2 Paprykę oczyścić, umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, paprykę pokroić w paski.
  3. 3 Cytryny sparzyć. Z jednej otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Drugą pokroić na cząstki, potem na małe kawałeczki.
  4. 4 Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.
  5. 5 Rozgrzać oliwę, mocno podsmażyć kurczaka.
  6. 6 Dodać dymkę, paprykę i kawałeczki cytryny, dusić razem.
  7. 7 Przyprawić curry, kurkumą, pieprzem.
  8. 8 Bulion wymieszać ze skórką otartą z cytryny, z mleczkiem kokosowym i sosem sojowym, podlać kurczaka.
  9. 9 Gotować, mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny.
  10. 10 Podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypane uprażonymi orzeszkami i wiórkami kokosowymi.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.