Makaron z buraczanym pesto

Makaron z buraczanym pesto

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • Oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis

  1. 1 Buraki (nie obrane) gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie. Wyjmujemy z wody i studzimy.
  2. 2 W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.
  3. 3 Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
  4. 4 Dodajemy czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Miksujemy.
  5. 5 Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. 6 Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. 7 Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.