Jagodzianki

Jagodzianki

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 50 g masła
  • Cukier wanilinowy
  • Szczypta soli
  • nadzienie:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • gruby cukier do posypania

Przepis

  1. 1 Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. 2 Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. 3 Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajka (zostaw odrobinę do posmarowania bułeczek) i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  4. 4 Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  5. 5 Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  6. 6 Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli trzeba podsyp lekko mąką.
  7. 7 Przykryj ściereczką i odstaw by podrosło.
  8. 8 Gdy ciasto podwoi objętość wyjmij je ponownie na stół, zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 5mm.
  9. 9 Następnie pokrój na kwadraty o boku 7 cm
  10. 10 Jagody wymieszaj z cukrem i łyżką mąki.
  11. 11 Na każdym kwadracie połóż dwie łyżeczki jagód i zlep ciasto formując okrągłą bułeczkę.
  12. 12 Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
  13. 13 Wyrośnięte jagodzianki posmaruj pozostałym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  14. 14 Piecz w 160 st.C około 20 minut.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.