Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 80 g maki pszennej
  • 125 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa zielona:
  • 900 ml zielonego soku ( Kubuś lub Frugo)
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru)
  • Masa biała:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 zielone galaretki (np.kiwi)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wierzch:
  • 1 opakowanie ciastek delicji szampańskich
  • 1 zielona galaretka (np. kiwi)

Przepis

  1. 1 Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia.
  2. 2 Biszkopt. Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy.
  3. 3 Gdy masa będzie już gęsta i puszysta zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
  4. 4 Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. 5 Ciasto piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  6. 6 Masa zielona. Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku.
  7. 7 Pozostały sok zagotuj (650 ml), do gotującego wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  8. 8 Gorący i gęsty budyń zdejmij z gazu i wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.
  9. 9 Masa biała. Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  10. 10 Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wlej ją do śmietanki ciągle ubijając.
  11. 11 Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.
  12. 12 Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut.
  13. 13 Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę.
  14. 14 Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  15. 15 Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź.
  16. 16 Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.
  17. 17 Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.