Chutnej gruszkowy

Chutnej gruszkowy

Składniki

  • 1 i 1/2 kg gruszek bez skórki i gniazd nasiennych
  • 1/2 kg pomidorów bez skórki i pestek
  • 30 dag cebuli
  • 5 łodyg selera naciowego
  • papryczka chilli
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 ml octu winnego
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka soli

Przepis

  1. 1 Gruszki umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, odważyć ľ kg , pokroić w kostkę.
  2. 2 Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, odważyć 1 kg.
  3. 3 Cebulę obrać, posiekać. Seler oczyścić, pokroić na małe kawałki. Papryczkę umyć, oczyścić z nasion, drobno pokroić.
  4. 4 Przygotowane składniki przełożyć do garnka, dodać przyprawy, wlać ocet, gotować 20 min.
  5. 5 Cukier żelujący wymieszać z cukrem, dodać do masy owocowo-warzywnej, wymieszać, gotować 5 min.
  6. 6 Chutney nakładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Odwrócić do góry dnem na 5 min.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.