Budyniowy placek z truskawkami

Budyniowy placek z truskawkami

Składniki

  • ciasto:
  • 300 g masła lub margaryny
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
  • 800 ml mleka
  • dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

  1. 1 Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia dodaj posiekane masło, cukier i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
  2. 2 (Jeśli ciasto jest bardzo suche dodaj łyżkę lub dwie wody.)
  3. 3 Ciasto podziel na dwie równe części, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażarki.
  4. 4 Przygotuj budyń. Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym.
  5. 5 Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gładki i gęsty. Zdejmij z ognia i przestudź.
  6. 6 Schłodzone ciasto rozwałkuj na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, jeden włóż do formy o wymiarach 22 x 28 cm.
  7. 7 Na ciasto wyłóż budyń i równo rozprowadź.
  8. 8 Na budyniu ułóż umyte truskawki i przykryj pozostałym ciastem.
  9. 9 Wierzch ciasta nakłuj patyczkiem.
  10. 10 Piecz około 30 minut w 220 st.C.
  11. 11 Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.