Babka wielkanocna (drożdżowa)

Babka wielkanocna (drożdżowa)

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • wierzch:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 20 g czekolady do posypania

Przepis

  1. 1 W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. 2 W tym czasie przygotuj papier do pieczenia o wymiarach 70 x 30 cm.
  3. 3 Papier złóż na pół by powstał pas o wymiarach 15 x 70 cm.
  4. 4 Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż jej boki (na zakładkę) papierem do pieczenia.
  5. 5 Miejsce złączenia papieru zepnij u góry metalowym spinaczem.
  6. 6 Pozostałe mleko, tłuszcz i cukier podgrzewaj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przestudź i wlej do miski miksera.
  7. 7 Następnie dodaj jajko, żółtko, sól, połowę mąki i wyrośnięte drożdże, wymieszaj.
  8. 8 Gdy składniki się połączą dodaj rodzynki i partiami pozostałą mąkę. Dokładnie wyrób. (Ciasto jest dość rzadkie.)
  9. 9 Miękkie i elastyczne ciasto zostaw w misce na 30 minut by podwoiło objętość.
  10. 10 Następnie zagnieć dłonią i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Postaw na 20 minut w ciepłe miejsce by podrosło.
  11. 11 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 170 st.C (termoobieg).
  12. 12 Upieczone ciasto wyjmij z formy. Usuń papier.
  13. 13 Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier. Czekoladę zetrzyj na tarce.
  14. 14 Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp czekoladą.
Jako pierwszy oceń ten przepis, zostawiając komentarz poniżej!
Wydrukuj przepis

Thanks for printing this recipe :)

Find more recipes at http://foodpasja.pl

Zostaw komentarz

Thanks for voting! Please submit your comment to validate your vote.